zaterdag 30 april 2011

Registratie van KCO Meets Patrick Watson

De Avro heeft een prachtige registratie gemaakt van het Koninginnenachtconcert gisteravond. Voor iedereen die er niet bij was, of voor degenen die nog willen nagenieten... klik op onderstaande afbeelding om doorgelinkt te worden naar de website van de Avro.

vrijdag 29 april 2011

en ook nog in de middag editie van NRC Handelsblad

Ook de middageditie van NRC besteedt aandacht aan KCO Meets Patrick Watson. Dit keer met vermelding van voordekunst, fijn!

Vanavond in het Concertgebouw, vanochtend in nrc.next





















vanochtend in nrc.next, een uitgebreid artikel ter voorbereiding op het Koninginnenachtconcert van KCO meets Patrick Watson, vanavond in het Concertgebouw. Georganiseerd door Entrée, gefinancierd via voordekunst.

woensdag 20 april 2011

Jouw project op voordekunst?


Omdat we merken dat crowdfunding toch echt een nieuwe manier van financieren / denken is, hierbij nog een korte toelichting vanuit voordekunst.

Crowdfunding is een relatief nieuw fenomeen, maar het concept is eenvoudig: als kunstenaar of instelling plaats je een project online met een aansprekend filmpje. Je stelt jezelf een deadline om een bepaald doelbedrag te realiseren. Je richt je hierbij op een breed publiek van zowel particulieren als bedrijven. Dit doe je met name door iets terug te geven voor een donatie. Wees hierin creatief en zorg hierbij vooral dat het je niet te veel tijd en geld kost.

Vervolgens kan het werven beginnen. Wanneer je een efficiënte, relatief korte campagne inzet hoeft dit je helemaal niet veel tijd te kosten. Houd rekening met een periode van maximaal 2 maanden, dit is het meest efficiënt. Zet vooral je eigen netwerk in en houd je donateurs goed op de hoogte. Voor je het weet heb je, nog voordat het project is uitgevoerd, al een groep van betrokken fans aan je gebonden.

Lijkt je dit interessant? Neem dan contact op met voordekunst. Stuur een projectplan én een toelichting waarom jouw project interessant is voor voordekunst inclusief een begroting en hoe je denkt je plan te gaan financieren naar voordekunst. voordekunst is hard op weg om een landelijk crowdfunding platform te worden, dus mail ook als jouw project niet in Amsterdam uitgevoerd gaat worden. Dit helpt toekomstige partners alleen maar te overtuigen om mee te doen aan voordekunst.



Hierbij nog een korte checklist met een aantal eigenschappen van een geschikt crowdfundingproject:

- staat het publiek centraal? Bij crowdfunding vraag je het publiek om bij te dragen, zowel particulieren als bedrijven. 'Voor wie doe je het?', zou de centrale vraag moeten zijn; 
- het project is concreet. Donateurs weten waaraan ze bijdragen;
- de begroting is realistisch en haalbaar binnen een periode van zo'n 2 maanden;
- je weet een urgentie om bij te dragen te creëeren. Het is nu of niet. Zonder de hulp van 'de crowd' komt het er niet;
- je bent of weet iemand in je organisatie enthousiast te krijgen om zich op voordekunst en crowdfunding te storten.

voordekunst is Roy Cremers en Sophie Tielrooij.

Meer lezen over crowdfunding?


en...

Must reads: 

Met dank aan Kees van Nunen voor bovenstaand overzicht.

zaterdag 16 april 2011

Nieuwe nieuwsbrief april 2011

een nieuwe voordekunst nieuwsbrief is gisteren verstuurd. Klik op de afbeelding om hem online te lezen en meld je aan zodat je de volgende nieuwsbrief direct in je mailbox ontvangt!

donderdag 14 april 2011

Het bkkc en Cultuur-Ondernemen zijn voordekunst


voordekunst is verheugd over het toetreden van twee nieuwe partners: het bkkc (brabants kenniscentrum kunst en cultuur) en Cultuur-Ondernemen. Door de toetreding van deze twee partners versterkt voordekunst zijn positie als landelijk crowdfunding platform voor kunstprojecten. De invulling van de samenwerking zal dit voorjaar nader vorm krijgen.

De samenwerking met het bkkc past in het beleid van deze organisatie die het versterken van de professionele kunsten in Noord-Brabant als belangrijkste doelstelling heeft. “Het publiek wordt een steeds belangrijkere partner in culturele projecten”, aldus Chris van Koppen, directeur van het bkkc, “voordekunst biedt publiek en cultureel ondernemer een platform om in contact met elkaar te komen. We kijken dan ook vol vertrouwen uit naar de samenwerking met voordekunst.”

Cultuur-Ondernemen ondersteunt en begeleidt kunstenaars, creatieven en culturele organisaties bij het zakelijk optimaal benutten van hun creatieve kapitaal en zet creativiteit in bij andere sectoren zoals het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. De stichting ziet crowdfunding als één van de mogelijkheden voor de culturele sector om een project te financieren. “Crowdfunding is misschien wel dè manier om in één beweging betrokkenheid te creëren bij de achterban en een financieel draagvlak te vinden voor het realiseren van dromen.”, aldus Ernst Houdkamp van Cultuur-Ondernemen.

De samenwerking met Cultuur-Ondernemen krijgt de komende tijd vorm door middel van een aantal pilot projecten die via voordekunst hun financiering hopen rond te krijgen. Het eerste project, Oeroltube, staat inmiddels online.

Het bkkc brengt vanaf augustus 2011 projecten uit Brabant onder de aandacht via voordekunst.

logo bkkclogo cultuur-ondernemen

partners voordekunst?
Het crowdfunding platform voordekunst is in 2009 geïnitieerd vanuit het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) en gerealiseerd met een bijdrage uit de Regeling Innovatie Cultuuruitingen van OCW. voordekunst is inmiddels een zelfstandige stichting met twee medewerkers. De stabiliteit van het platform is afhankelijk van partners die mee willen helpen om van voordekunst een succes te maken. Naast het bkkc en Cultuur-Ondernemen is ook het AFK als partner aan voordekunst verbonden.
Er is echter nog plaats voor meer partners. Dit kunnen fondsen zijn, maar ook cultuur ondersteunende organisaties of bedrijven. Dus is jouw organisatie ook voordekunst? En denk je dat je kunt helpen om van voordekunst een succes te maken? Neem dan contact op met Roy Cremers, initiator van voordekunst via roy@voordekunst.nl.

donderdag 7 april 2011

Niels Aalberts in NRC Handelsblad 5 april 2011

In NRC Handelsblad van afgelopen dinsdag, 5 april 2011, stond een recensie van het boek Doorbraak! Zero budget marketing op internet van Niels Aalberts.

Naast deze recensie kwam Aalberts, bekend als manager van Kyteman, ook zelf even aan het woord. Aalberts pleit voor het curatorschap op crowdfunding platforms. Daarnaast adviseert hij muzikanten niet afhankelijk te worden van een platform.





voordekunst deelt deze mening. Spreiding van de financiering van je projecten is van groot belang, vooral in economisch onzekere tijden. Daarnaast is voordekunst ook voorstander van selectie van projecten. Hoewel de discussie over het wel of niet openstellen van voordekunst voor alle projecten nog regelmatig gevoerd wordt, voel ik me gesterkt door de mening van Aalberts om onze huidige werkwijze voort te zetten.


Aalberts geeft daarnaast ook nog wat tips voor beginnende muzikanten, tips die zeker ook van toepassing zijn voor andere kunstenaars: wees persoonlijk, benoem je kwaliteiten, communiceer en zorg ervoor dat je zichtbaar bent. Dit zijn ook belangrijke tips die je kunst toepassen om je project op voordekunst onder de aandacht te brengen bij potentiële donateurs.


Niels Aalbers sprak op 10 maart jongstleden tijdens Kom je ook? Geld Geld Geld.

zaterdag 2 april 2011

NRC van vandaag: impressie van het werkbezoek van Halbe Zijlstra

een kleine correctie vanuit voordekunst: Hetty Berg is museaal leider van het Joods Historisch Museum en voordekunst wordt zonder hoofdletters geschreven