dinsdag 3 mei 2011
OerolTube, een interview met...
In 2009 lanceerden Yorrick de Nooijer en Peter Franken een pilot van OerolTube op het Oerol festival, Terschelling. OerolTube is een video-installatie in de vorm van een openluchtbioscoop en een platform voor beginnende filmmakers in verschillende genres binnen de videokunst en film. Dit initiatief vormt daarmee een van de weinige vrije, openlucht projecten met vrije artistieke films in Nederland. Doel is om op een educatieve, leuke manier experimentele maar toegankelijke filmpjes te maken voor een groot publiek. Het publiek bestaat uit internetters over de hele wereld, dagjes mensen en bezoekers van het Oerol Festival (ca 55.000).
OerolTube sluit elke festivaldag af met een VJ die alle filmpjes van de dag aan elkaar mixed tijdens de klanken van de DJ in de avonduren op het centrale festivalterrein. OerolTube biedt artistieke vrijheid aan 25 filmmakers, 10 dagen lang. Streven is om de OerolTube in 2011 in zijn volledige vorm te presenteren.
Veel mensen denken dat het Oerol Festival zijn eigen broek op kan houden en dit filmproject wel kan sponsoren, maar dat is absoluut niet het geval. Sterker nog vele subsidies voor Oerol zelf zijn ingetrokken en zij zitten in zwaarder weer dan ooit te voren.
En dus… OerolTube
Hoe is het idee van OerolTube tot stand gekomen en is dat het begin geweest van samenwerking tussen jullie?
Het project is ontstaan doordat er op het Oerol Festival Terschelling, naast theater, diverse kunstvormen vertegenwoordigd zijn maar videokunst is vaak op de achtergrond gebleven. Dit leidde altijd tot grote vraagtekens bij makers. Waarom doen niet iets op deze mooie plek? En nu horen we van veel makers: “eindelijk iemand die er wat mee doet”!
Het eiland, ver buiten de Randstad, biedt namelijk een rustige omgeving zonder stadsinvloeden zoals: reclame, stoplichten, vervuiling, telefoontjes etc. waardoor makers zich zonder afleiding kunnen focussen op het maken van films. In aanwezigheid van vele creatieve vakgenoten en bijna 60.000 bezoekers zet aan tot vernieuwing en samenwerking.
De HKU heeft in 2004 ook al eens geprobeerd iets te doen. Daar zou initiatiefnemer Yorrick de Nooijer in eerste instantie ook in meeliften toen hij nog op de HKU opleiding zat. Maar dat is ter zijner tijd niet doorgegaan. Yorrick bezocht in dat jaar wel voor het eerst Oerol als bezoeker, net als het jaar daar na. In 2006 heeft hij voor het eerst voor Oerol media gewerkt, en in de jaren daarna besloten zelf iets op poten te zetten omdat dat mediaproject weer stopte. Hij heeft in 2008 informele gesprekken gehad met medewerkers van het Oerol Festival hoe toch een groot videokunst project mogelijk te maken op het festival, daarna heeft hij een concept ingezonden wat positief is gevallen bij de organisatie en heeft geleid tot het pilot project “OerolTube”. Samenwerking is erg belangrijk daarom heeft Yorrick bij het concreter worden van het project in 2009 (senior) regisseur Peter Franken en ervaren producer Saar van der Spek gevraagd om mee te werken. Zij hebben er mede voor gezorgd dat pilot van de OerolTube in 2009 een succes is geworden voor zowel de als de bezoekers als de makers.
Heb je van te voren al een idee van wat je wil vastleggen?
Het unieke aan ons project is dat wij niet kunnen zeggen wat er exact uit komt, dat is nou precies het experimentele van dit project. Maar het mooie is wel dat er wel altijd iets moois uit komt (zie de demofilms). Doordat we cross-over en multidisciplinair zijn, ontmoeten verschillende makers met verschillende sterke kanten elkaar en dat versterkt het vrije werk enorm. Ook guerrilla style schuiven er theatermakers of bezoekers aan om mee te werken aan de filmpjes. De ene keer maakt een team een animatiefilmpje, de andere keer een mini-drama in combinatie met de theatermakers op het eiland, dat is die unieke aanstekende en verassende werking. Er zullen ongetwijfeld veel maatschappelijke thema’s aangeboord worden door zon, zee, bos, duinen en mensen die je op Terschelling tegen komt.
Jullie zijn nu op zoek naar andere filmmakers. Hoe ziet samenwerking eruit?
OerolTube biedt artistieke vrijheid aan filmmakers met een autonome of auteursfilmachtige insteek, 10 dagen lang voor ca 25 makers! Het idee is dat makers uit verschillende disciplines (cameramensen, animatoren, instant muziek composers en verschillende soorten filmmakers/regisseurs etc.) dagelijks in teams onder begeleiding/coaching van de vaste crew binnen 1 dag een filmpje maken. Een animator kan namelijk een goede aanvulling zijn op een regisseur. En zo zijn er binnen de groep van 25 makers allerlei experimenten en samenwerkingsverbanden mogelijk. Dit levert steeds wisselende soorten en verassende films op, een interessante mix waar je maar naar blijft kijken, en voor ieder wat wils. De films vertonen we op een groot videoscherm op het centrale festival terrein. Doordat meerdere teams aan het werk zijn krijg je iedere dag een aantal nieuwe films, deze gecombineerd met films van de vorige dagen en toepasselijk bestaand werk vormen samen een carrousel van films die steeds weer doorlopend te bekijken is wanneer je maar zin hebt. In de avond als er dansmuziek is, mixed een VJ alle beelden van de dag aan elkaar op het ritme van de muziek. Dit vormt een ultieme afsluiter van de dag voor zowel makers als bezoeker.
Is het belangrijk dat je als filmmaker aan bepaalde eisen voldoet om aan te kunnen sluiten bij OerolTube?
Jazeker. We geven in eerste instantie heel Nederland de kans zich aan te melden via Cultuur-Ondernemen, met name jong talent. Om precies te zijn makers uit de autonome of auteurs -achtige hoek, maar ook aanvullende makers zoals animatoren, instant muziek composers, cameramensen en editors.
Daarna begint de selectie. We zoeken naar doorzetters met creatieve originele ideeën en een goede houding qua samenwerken. Dit klinkt heel standaard, maar het zal je verbazen hoe moeilijk dat toch is om die interessante “allrounders” te vinden. Leiding geven aan een klein team, maar aan de andere kant ook uitvoerend kunnen werken en goede ideeën blijven genereren kan toch blokkeren voor sommige makers. Makers die gewend zijn die ene droom na te jagen en zodra ze die niet kunnen verwekelijken gelijk blokkeren, dat is niet fijn voor hun zelf, de groep en uiteindelijk het publiek. Natuurlijk heeft iedereen wel zijn positieve en negatieve eigenschappen en zo is het aan ons als organisatie de truc om de meest vruchtbare balans te creëren, en door het proces van “maken” iedereen een beetje bij te schaven. Verder kijken we natuurlijk naar nog meer puntjes zoals bijvoorbeeld techniek, doorzettingsvermogen, man/vrouw verhouding, en originaliteit.
Labels:
cultuur-ondernemen,
festival,
film,
oerol,
OerolTube,
voordekunst
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten