vrijdag 11 november 2011

nieuwe blog

deze blog wordt door voordekunst niet meer geactualiseerd. Klik hier om naar onze huidige blog te gaan.

dinsdag 23 augustus 2011

voordekunst is verhuisd

de Staalvilla in 1957
vanaf deze week is voordekunst gevestigd in de Staalvilla op het Tolhuistuin terrein. 

onze nieuwe contactgegevens zijn:

stichting voordekunst
telefoon: 020 8946044
skype: voordekunst

e-mail algemeen: info@voordekunst.nl
e-mail Roy: roy@voordekunst.nl
e-mail Sophie: sophie@voordekunst.nl

voordekunst staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel Amsterdam onder nummer 51175614
ons rekeningnummer: ING 65.38.17.754 (dit is niet het rekeningnummer waar de projectgelden op binnenkomen!)

je bent van harte welkom om langs te komen. Bel of mail wel even van te voren.


donderdag 11 augustus 2011

Das Magazin haalt binnen 2 weken 100%



Toine Donk en Daniël van der Meer hadden een idee. Een goed idee voor een literair tijdschrift, met jongeren als doelgroep. Het huidige aanbod bereikt deze groep namelijk niet of nauwelijks. Dit terwijl er volgens Toine en Daniel zeker wel interesse voor is. En dat blijkt niets meer dan waar. Binnen 12 dagen haalde zij via voordekunst €5000 op door ondersteuning van 171 donateurs.

Goed gevoel?
Ja, erg goed. Dat het zo aanslaat is een hoopvol teken. Ons idee dat er wel degelijk mensen zijn die op dit blad zitten te wachten lijkt te kloppen. Bovendien hebben we door de snelle financiering weer meer tijd voor de inhoud.

Hoe lang leeft het idee voor Das Magazin?
Toine had het idee al een tijdje, maar op het Boekenbal, waar we elkaar voor het eerst tegenkwamen, besloten we op een tijdstip dat de beste ideeën in de mens naar bovenhaalt dat we een literair tijdschrift moesten oprichten. Dat was in maart. In mei zijn we er echt serieus aan begonnen.

Hoe zijn jullie bij voordekunst gekomen?
We kenden het project From Times Square To Art Square (deels gefinancierd via kickstarter, red.), zo kwamen we bij voordekunst terecht. Toen we het aan Roy voorstelden, was hij meteen enthousiast en werkten wij in een hogere versnelling verder aan het project.

Lag er een ‘crowd funding’ plan van aanpak klaar?
Het plan was eenvoudig: in korte tijd 5.000 euro bijeensprokkelen. We hadden ons een maand gegeven. Meer kon ook niet, want we begonnen eind juli op voordekunst en op 1 september komt het nulnummer van Das Magazin al uit. Verder gingen we ervan uit dat we veel bedrijven moesten benaderen (we hadden een lijstje klaarliggen) en dat we keer op keer afgescheept zouden worden met huiverige investeerders.
Het bleek gelukkig anders uit te pakken: omdat er al meteen veel kleine bijdragen kwamen en het project op veel sympathie kon rekenen, hoefden we nauwelijks te leuren en kwamen mensen vanzelf bij ons aan. We kregen veel meer donaties van 10 euro dan we hadden verwacht. Wel zorgden we ervoor dat we de acties op Facebook, Twitter en de eigen website wat coördineerden, zodat het geen ongeregeld zooitje zou worden.



Welke media-aandacht heeft dit project gekregen tijdens het doorvoeren op
voordekunst?
Redelijk veel kleine beetjes aandacht, dat ging boven verwachting en daar hebben we veel geluk mee gehad. Twee radio-interviewtjes op Radio1, een melding in NRC Handelsblad, wat berichten op boekenwebsites, twee iets langere stukken in Het Parool en Trouw.

Niet alleen vanuit Nederland maar ook vanuit België kwamen donaties binnen.
Behoefte aan dit tijdschrift dus ook voelbaar bij de buren. Dus distributie nu ook naar België?
Ja, onze abonnees in België gaan we ook op hun wenken bedienen. Dat kost wat meer, maar goed, je mag ze ook wel belonen voor hun interesse. En ik heb drie jaar in Brussel gewoond, hopelijk kan ik mijn bezoeken aan België combineren met het op de bus doen van Das Magazin.
Das Magazin heeft met het gedoneerde geld ook meteen abonnees geworven.

Kunnen mensen zich nu nog, na sluiting van het project op voordekunst, abonneren op Das Magazin?
Ja. Via onze eigen site (www.dasmagazin.nl, red.) kunnen mensen zich abonneren en nog de laatste exemplaren van het nulnummer bestellen. Dat laatste kan ook nog op de site van Boekhandel Athenaeum.

Hebben jullie nog tips voor projecthouders die hun project op voordekunst willen plaatsen?
Zorg dat je een kort, informatief, niet te melig introductiefilmpje hebt. Begroot ook wat geld voor de maker daarvan. Wees aanwezig op sociale media en stel je dankbaar, maar niet nederig op: je moet niet hopen op de goodwill van anderen, je moet ze gewoon wat te bieden hebben.

dinsdag 9 augustus 2011

voordekunst zoekt reporter(s)


vanuit voordekunst willen we graag wat meer aandacht besteden aan onze blog, maar... we merken dat we hier niet altijd genoeg tijd voor vrij kunnen maken. Omdat we het ook leuk vinden om te weten hoe jij over de dingen denkt en een nieuwe blik weleens verfrissend kan werken, zoeken we jouw hulp.

Vind jij het leuk om te schrijven over crowd funding en de financiering van kunst? Of vind je het leuker om projecthouders te interviewen? Of ben jij meer het type dat een tentoonstelling of presentatie bezoekt en hier een kort videoverslag van maakt? Het kan allemaal! Heb je interesse, laat ons dit dan weten. Stuur ons een mailtje met daarin kort wie je bent en wat je motivatie is om reporter van voordekunst te worden.

Oja, goed om te weten: er is een (minimale) onkostenvergoeding beschikbaar


dinsdag 12 juli 2011

‘Impossible Situations’ became possible.

In 2004 begon Bram de Wijs met Impossible Situations aan zijn soloalbum ‘Blah Blah Blah Yeah Yeah Yeah’. Het album kan worden gedownload op iTunes. Echter, de bevrediging van het hebben van een tastbaar album bleef uit. Het geld om dit te vervaardigen overigens ook. Door middel van crowd funding probeerde Bram toch zijn droom te verwezenlijken. Met succes.

Impossible Situations?
Ik ben al bijna zeven jaar bezig met dit album, want het moet steeds tussen studeren, werken en mijn ‘echte’ band Only Seven Left door. Ik ben er onwijs trots op, maar het is nu wel tijd dat het klaar is!

Hoe ben je op het idee gekomen om graphics te laten maken bij de liedjes?
Ik heb zelf digitale media gestudeerd aan de HKU en ik ken veel kunstenaars en ontwerpers wiens werk ik te gek vind. Ieder liedje heeft zijn eigen sfeer, dus het leek me mooi om dat in beeld te vangen, voor het cd-boekje.


Chuck Groenink
Ben je tevreden met de graphics?
Ja, er zijn echt prachtige dingen uitgekomen. Ik alle kunstenaars het liedje gestuurd maar niet precies uitgelegd waar het over ging, zodat ze hun eigen interpretatie konden geven. Ik vind ze allemaal heel mooi, maar sommige beelden drukken exáct het gevoel uit dat ik had toen ik het liedje schreef, erg knap!

Hoe ben je op het idee van crowd funding gekomen?
Omdat Impossible Situations echt een uit de hand gelopen hobbyproject is, was er geen geld van een label of een management. Maar er waren wel fans die de cd wilden hebben. Ik las over Amerikaanse crowdfunding sites zoals Kickstarter en dat vond ik zo tof: samen een project realiseren. Dus ging ik op zoek naar een Nederlandse variant.

Binnen 2 weken tijd heb je 84 donateurs geworven en de 100% behaald…Dat zat in de planning?
Nee absoluut niet! Ik heb natuurlijk niet om absurd veel geld gevraagd, dus ik dacht wel dat het ik het ging redden, maar niet dat het zo snel zou gaan.


Floor de Goede
Hoe heb jij het aangepakt?
Ik kan het succes niet precies verklaren, maar ik heb denk ik veel te danken aan het start-filmpje. Daarin leg ik zo grappig en duidelijk mogelijk uit waarom ik geld nodig heb, en geef ik ook toe dat het een beetje gênant is om erom te vragen.
Ik heb vanaf het begin benadrukt dat het een project van “ons samen” moest worden, en dat creëerde veel betrokkenheid.
Ook heb ik steeds iedereen gevraagd de boodschap te verspreiden op Twitter en Facebook, en dat is ook massaal gebeurd. De moeilijkheid was: wél regelmatig updaten en enthousiast zijn, maar niet constant spammen zodat iedereen er moe van wordt.Ik heb ook via mijn netwerk veel media benaderd, maar het meeste resultaat daarvan moet nog verschijnen. Mijn donateurs zijn vooral vrienden, familie en fans. Maar er komt ook geld uit onverwachte hoek: vrienden van vroeger, collega’s van kennissen, of wildvreemden. Hartverwarmend!


Door middel van tussentijdse filmpjes bedankte Bram voor zijn succes. Op deze manier liet hij niet alleen zijn dankbaarheid zien, hij betrok zijn donateurs ook direct en regelmatig bij de vorderingen.

Doneer en krijg…
Uiteraard de cd, voor een lagere prijs dan ie straks te koop is, en met handtekening. Daarnaast wilde ik dingen ‘weggeven’ die niet in geld uit te drukken zijn. Een concert via Skype, of met je naam in het cd-boekje. Voor de echte gulle gever wilde ik zelfs een liedje op maat schrijven en een huiskamerconcert komen doen.

Je album wordt gemaakt, op naar de volgende?
Jazeker, het is fantastisch dat ik dankzij Voordekunst dit project en dus deze levensfase kan afsluiten. Op naar het volgende avontuur.

Kijk je nu anders tegen crowd funding aan dan voorheen?
Ja, ik heb er enorm veel van geleerd. Ten eerste dat het dus werkt, dat was natuurlijk een gok. Ik zou nu heel graag een keer een groter project willen proberen te realiseren. En ten tweede: het is heel hard werken! De voorbereiding en de lancering, maar ook daarna ben je er eigenlijk dagelijks druk mee. Het allerbeste effect van deze actie is niet het geld, maar dat Impossible Situations na al die jaren ineens weer leeft onder een groter publiek!

Bart Hermsen

Heb je nog tips voor volgende crowd funders?
Goed voorbereiden, goed bedenken wat je wil, hoe je het gaat aanpakken en nadenken over de juiste toon. Proberen zoveel mogelijk mensen bij je project te betrekken, dus niet simpelweg alleen om geld vragen. Maak het persoonlijk, gebruik humor. Goede beloningen verzinnen, iets wat je niet gewoon kan kopen. En je donateurs uiteraard flink bedanken.


zondag 3 juli 2011

Kunstenaar zkt donateur

Dit weekend in het Algemeen Dagblad: Kunstenaar zkt geld, mooi artikel over voordekunst, met bijdragen van Bram de Wijs en Jorrit Spoelstra en Sven Prince over hun projecten op voordekunst.
Kunstenaar zkt donateur, Pam van der Veen, Algemeen Dagblad

Ik zal navragen of er nog een beter leesbare versie te krijgen is via het AD, maar voorlopig voldoen deze scans denk ik wel.


zaterdag 25 juni 2011

acties voor de kunst

De reden voor deze blog is een e-mail die ik gisteren ontving van Wiegertje Postma van VICE. Wiegertje mailde mij:

'...Waarom precies gaan jullie naar het Malieveld? Voor de onbetwist goede zaak, of zijn er directe gevolgen van de bezuinigingen duidelijk voor Voordekunst?...'

Dit zette mij, Roy, aan het denken, want wat is nu eigenlijk precies de reden om naar Den Haag te gaan? En wat zijn de directe gevolgen voor voordekunst?

artbomb
Gistermiddag om 12.00 uur heeft voordekunst meegedaan met de interventie 'artbomb'. Het initiatief was een succes. Naast heel veel kunstinstellingen, deden ook enkele hogescholen en cultuurfondsen mee en ook internationaal stond het in de aandacht. Van Mali tot Costa Rica, van Tokyo tot New York.

artbomb is een vreedzaam 'protest' tegen de groeiende minachting voor kunst in de maatschappij en bij overheden wereldwijd. Daarnaast is artbomb een teken van sympathie met kunstenaars en kunstinstellingen die aan de vooravond van grote bezuinigingen staan. voordekunst heeft deelgenomen aan artbomb omdat het de grote bezuinigingen niet ongemerkt voorbij wil laten gaan. Daarnaast wil voordekunst solidariteit tonen met collega instellingen en kunstenaars en vindt het artbomb een mooi, passend, visueel gebaar.

Mars der Beschaving
De vraag van Wiegertje richtte zich op de Mars der Beschaving die zondag op maandag plaats zal vinden. Inmiddels is de mars al ingezet vanaf Terschelling waar het laatste weekend van Oerol plaatsvindt. voordekunst is aanwezig bij de bijeenkomst in Den Haag op maandag, het eindpunt van de mars.

Waarom? Voor voordekunst is het gegeven dat 'we' ons als kunstsector zichtbaar maken, de belangrijkste reden om naar Den Haag af te reizen. Dat is de enige kans om duidelijk te maken aan de rest van Nederland dat kunstenaars en kunstinstellingen het niet eens zijn met de voorgestelde bezuinigingen en dat de kunstsector samen één front kan vormen.

Samenwerking is niet vanzelfsprekend in de sector, dat is al te zien aan al de verschillende acties en petities die rondgaan. Iedereen 'vecht' voor zijn eigen instellingen of discipline, terwijl je juist in deze tijd solidair met elkaar zou moeten zijn.

We kunnen hoog of laag springen, de bezuinigingen gaan hoe dan ook door, maar laat dit weekend een startsein worden voor meer samenwerking in de sector. Als je één geluid kunt laten horen, sta je sterk. Schuw vooral de entertainmentwereld niet, want ook dit is cultuur en hier wordt juist wél het grote publiek bereikt. Daar kan alleen maar van geleerd worden.

Net zoals bij de projecten op voordekunst: wat je maakt is belangrijk, maar hoe je het onder de aandacht brengt is nog veel belangrijker! Goede marketing en een positief geluid is hierbij essentieel. Wees origineel, creatief en kijk vooruit. De toekomst is zo slecht nog niet.

voordekunst en subsidie?
voordekunst en crowd funding wordt de laatste tijd regelmatig bekeken als een 'oplossing' voor de bezuinigingen. Zo zie ik dat zelf niet. voordekunst is een alternatief, een mogelijkheid voor makers om op een andere manier draagvlak te creëren en hun financiering rond te krijgen. Subsidies zullen echter altijd een belangrijke rol blijven spelen. Je kunt je meerjaren overhead en organisatiekosten niet gefinancierd krijgen door middel van crowd funding, dus er zal altijd iets naast moeten staan, subsidies, leningen, investeringen. Crowdfunding is een mooie manier om projecten gefinancierd te krijgen en al in een vroeg stadium betrokkenheid te genreren bij het publiek.

voordekunst is echter wel mogelijk gemaakt door de Regeling Innovatie Cultuuruitingen van OCW, een subsidie. Deze regeling bestaat inmiddels niet meer, maar het was wel een mooie manier om experimentele en vernieuwende projecten een start te kunnen geven.


Er wordt veel geschreven over de bezuinigingen en de protesten. Van positief tot kritisch. Hierbij enkele links ter inspiratie:
De blog van Gerrit Komrij op nrc.nl
Een opiniestuk van Jorinde Seijdel op de site van MetropolisM
Een opiniestuk van Letty Ranshuysen in de Volkskrant
Een reactie op dit opiniestuk van Cornelis de Bondt
Wat gaan kunstenaars doen? op de site van VICE 
Ook geenstijl staat stil bij de acties in de kunstsector





woensdag 1 juni 2011

Juni Nieuws

voordekunst in de pers
1Vandaag
Op maandag 30 mei om 18.15 had EenVandaag een item over voordekunst. Hier kwamen de projecthouders van OerolTube, Red Light Radio en Entrée aan het woord maar ook initiator Roy Cremers was te zien en te horen.
Bekijk hier de uitzending.
Volkskrant
Vandaag in de Volkskrant:
'Skaters maken kunst mogelijk'.
Een artikel, door Marjon Bolwijn, over het allereerste project op voordekunst dat voor 100% gefinancierd werd. Zowel makers, Miktor & Molf, als donateurs komen aan bod.
Lees het artikel
Lopende projecten
Red Light Radio
De
De tijd van Red Light Radio zit er bijna op. Donderdag 2 juni kun je nog een (extra) steentje bijdragen door deel te nemen aan 'Benefit feest #2'
Vanaf 21.00 ben je welkom in de Chicago Social Club. Opbrengs van de kaartverkoop gaat naar Red Light Radio.
De afgelopen dagen zijn het aantal donateurs bijna verdubbeld. Toch zijn we er nog niet helemaal.
Op naar de 100%



RedLightRadio
Birthday Boy
Birthday Boy
Birthday Boy groeit.
Al 23 donateurs hebben geïnvesteerd in het feest van Birthday Boy.
Samen dekken zij 53% van het benodigde bedrag.
'Met een bijdrage aan dit project geef je me de mogelijkheid mijn signatuur op het grensgebied van locatietheater en nieuwe media verder te ontwikkelen. Met deze nieuwe voorstelling grijp ik de kans een nieuwe stap te zetten ten opzichte van mijn voorgaande voorstellingen', aldus Judith Hofland.
Een feestje voor iedereen.
Kijk ook eens op de blog van Birtday Boy.

Circus Treurdier
De
' Wij maken kunst, maar alleen als u er voor betaalt, anders spelen we reclame, want er moet nu eenmaal brood op de plank'.
Circus Treurdier onderzoekt de consequenties en de mogelijkheden van de onvoorwaardelijke overgave van kunst aan marktwerking.
Van 17 t/m 26 juni is Circus Treurdier te zien op het Oerol festival, waar zij op verschillende plekken op zullen treden.

'In mijn hart brand een Ikea-Lamp. Komt dat zien, maar, Kijken is kopen'.
jOPli


Circus Treurdier
Nieuw Project, nieuw avontuur
EKKO Recordings
Ekko Recordings
EKKO bestaat dit jaar 25 jaar.

Onder de naam EKKO Recordings wil het poppodium vinyl uitbrengen met daarop de hoogtepunten van de afgelopen 25 jaar. Dit in twee delen van ieder 12,5 jaar; de periode 1986 tot 1998 en van 1998 tot 2011.
EKKO maakt hier gebruik van crowdfunding en crowdsourcing.
Via voordekunst kun je een bijdrage doen om dit project mogelijk te maken, maar je kunt via EKKO stemmen op de hoogtepunten van bovengenoemden periodes.
De stem van donateurs telt hierbij dubbel.
EKKO Recordings gaat samen met voordekunst een dubbel avontuur aan. Als eerste project starten zij op 0%. Alle steun hard nodig dus.
Het behalen van 11% met 22 donateurs binnen 2 dagen belooft iets moois.
Kom je ook?
donderdag 16 juni 2011: Daniel Cohen (Mijn naam is Cohen), Dewi Reijs (Het vergeten woud), Floris Kortie (KCO Meets Patrick Watson) en Roy Cremers (voordekunst) geven presentaties over voordekunst en crowdfunding. Kom je ook?
voordekunst
partner worden van voordekunst?
Om voordekunst draaiende te houden en om breed draagvlak voor crowdfunding in Nederland te krijgen, zoekt voordekunst partners. Op dit moment ondersteunen het Amsterdams Fonds voor de Kunst, Cultuur-Ondernemen en het brabants kenniscentrum kunst en cultuur voordekunst als partner. Is jouw organisatie ook voordekunst? En wil je gezamenlijk met voordekunst deze nieuwe vorm van financiering tot een succes maken? Partners kunnen zowel (lokale) overheden zijn, maar ook bedrijven zijn meer dan welkom! Interesse? Neem dan contact op met Roy Cremers via roy@voordekunst.nl
jouw project op voordekunst?
voordekunst is op zoek naar leuke projecten die het crowdfunding avontuur met ons aan willen gaan.
Ken jij of ben jij een kunstenaar met een leuk project? Meld je project dan nu aan op de site. Binnen 5 dagen hoor je meer.
Wil je eerst even peilen of je project passend is op voordekunst? Stuur dan een mail naarikben@voordekunst.nl.
voordekunst
blijf op de hoogte
Naast deze nieuwsbrief heeft voordekunst ook een eigen blog. Hier vind je al het nieuws over de projecten op voordekunst en aan voordekunst gerelateerde zaken. Andere manieren om op de hoogte te blijven zijn onze facebook en Twitter pagina's. Meld je dus nu aan!

voordekunst & Miktor en Molf in de Volkskrant

maandag 30 mei 2011

voordekunst bij EenVandaag

vandaag bij EenVandaag een item over voordekunst! Met dank aan Floris Kortie, Peter Franken en Yorrick de Nooijer en Orpheu de Jong.
sitestat
vanaf 18.20 min is het voordekunst item te zien

woensdag 11 mei 2011

Crowdfunding voor kunstprojecten

Vandaag in Het Parool, een interview met mij over voordekunst. Dank aan Loes de Fauwe.

ps: wanneer komt er een digitale editie van Het Parool?

dinsdag 10 mei 2011

RedLightRadio in Het Parool

Onder het motto 'beter laat dan nooit', hierbij het artikel over RedLightRadio in Het Parool van afgelopen weekend. Dankjewel Liedewij Loorbach voor het mooie stuk en het vermelden van voordekunst!































woensdag 4 mei 2011

Crowdfunding in het nieuws

Gisteren publiceerde het Financieel Dagblad een bericht van de Autoriteit Financiële Markten waarin gewaarschuwd werd voor crowdfunding. Hieronder een reactie van Pim Betist : 

Crowdfunding, investeren in verandering
Bijna tien jaar geleden zat ik in een taxi in New York, toen ik luisterde naar de radio en me ergerde aan het beperkte aanbod van muziek. De ongetekende bands die ik in het live circuit hoorde vond ik veel beter dan de muziek op de radio. Ik besloot SellaBand op te richten, een website die de macht bij de muziekliefhebber legde. Met kleine investeringen van een grote groep mensen zouden wij zelf bepalen welke artiest de studio in mocht om een album op te nemen. Mijn idee sprak velen aan. We verzamelde meer dan 3 miljoen dollar van ongeveer 50.000 muziekliefhebbers. Het fenomeen “crowdfunding” was geboren. Kiva.comKickstarter.com en Tenpages.com volgden met succes.
Gisteren las ik dat de financiële toezichthouders Autoriteit Financiële Markten (AFM) en de Nederlandsche Bank (DNB) zich gezamenlijk hebben georiënteerd op nieuwe financieringsmodellen die bekend staan als ‘crowdfunding’. In het artikel wordt een definitie en een opsomming van wettelijke bepalingen gegeven die van toepassing kunnen zijn. Daarnaast wordt gewaarschuwd voor risico’s die kunnen ontstaan voor gebruikers. Bij het bepalen van de risico’s is geen onderscheid gemaakt tussen crowdfunding en “peer to peer lending”. Dat laatste is een model waarbij consumenten geld aan elkaar lenen met kans op financieel rendement en heeft een totaal ander risico profiel dan crowdfunding.  Peer to peer lending mag daarom niet over een kam geschoren worden met crowdfunding. 
DNB en AFM noemen in hun publicatie voorbeelden als het uitlenen van geld voor het kopen van een wasmachine en het investeren in de opname van een CD in een adem. Het opnemen van een CD heeft een wezenlijk ander gevolg dan de aanschaf van een wasmachine. Bij het voorbeeld van de wasmachine is er slechts een partij die er baat bij heeft. Er zijn geldverschaffers en geldvragers. Bij succes kan alleen de geldvrager van de wasmachine gebruik maken. In het geval van de CD is er ook een derde partij, namelijk de partij die van de opgenomen CD kan genieten. De CD heeft de potentie om door duizenden klanten, die niets te maken hebben met het crowdfunding platform, gekocht te worden. Daarnaast zijn er miljoenen radioluisteraars en internetgebruikers die baat kunnen hebben bij de opname van de CD.
We kunnen dus pas echt van crowdfunding spreken als een gemeenschappelijk doel nagestreefd wordt waar een derde partij ook baat bij heeft. Zo maakt de 1procentclub onder andere weeshuizen in Afrika mogelijk middels crowdfunding. Voordekunst.nl doet hetzelfde voor bijvoorbeeld sociale sculpturen. Het volk van de Verenigde Staten maakte de benoeming van president Obama mogelijk middels crowdfunding. Er moet een dikke lijn getrokken worden tussen crowdfunding en peer to peer lending. Crowdfunding, zoals het bedoeld is, kan een grote verandering teweeg brengen in onze samenleving. Potentie die niet gezien wordt door traditionele partijen wordt mogelijk gemaakt door een kleine bijdrage van een grote groep mensen. Ik schaar de aanschaf van een wasmachine niet onder deze zelfde potentie. Als een oma van haar jaarlijkse pensioen beroofd wordt door een geldvrager die, om welke reden dan ook, niet terug betaalt wil ik niet dat crowdfunding daar de schuld van krijgt. 

Vriendelijke groeten,

Pim Betist

dinsdag 3 mei 2011

OerolTube, een interview met...


In 2009 lanceerden Yorrick de Nooijer en Peter Franken een pilot van OerolTube op het Oerol festival, Terschelling. OerolTube is een video-installatie in de vorm van een openluchtbioscoop en een platform voor beginnende filmmakers in verschillende genres binnen de videokunst en film. Dit initiatief vormt daarmee een van de weinige vrije, openlucht projecten met vrije artistieke films in Nederland. Doel is om op een educatieve, leuke manier experimentele maar toegankelijke filmpjes te maken voor een groot publiek. Het publiek bestaat uit internetters over de hele wereld, dagjes mensen en bezoekers van het Oerol Festival (ca 55.000).

OerolTube sluit elke festivaldag af met een VJ die alle filmpjes van de dag aan elkaar mixed tijdens de klanken van de DJ in de avonduren op het centrale festivalterrein. OerolTube biedt artistieke vrijheid aan 25 filmmakers, 10 dagen lang. Streven is om de OerolTube in 2011 in zijn volledige vorm te presenteren.

Veel mensen denken dat het Oerol Festival zijn eigen broek op kan houden en dit filmproject wel kan sponsoren, maar dat is absoluut niet het geval. Sterker nog vele subsidies voor Oerol zelf zijn ingetrokken en zij zitten in zwaarder weer dan ooit te voren.


En dus… OerolTube





Hoe is het idee van OerolTube tot stand gekomen en is dat het begin geweest van samenwerking tussen jullie?
Het project is ontstaan doordat er op het Oerol Festival Terschelling, naast theater, diverse kunstvormen vertegenwoordigd zijn maar videokunst is vaak op de achtergrond gebleven. Dit leidde altijd tot grote vraagtekens bij makers. Waarom doen niet iets op deze mooie plek? En nu horen we van veel makers: “eindelijk iemand die er wat mee doet”!

Het eiland, ver buiten de Randstad, biedt namelijk een rustige omgeving zonder stadsinvloeden zoals: reclame, stoplichten, vervuiling, telefoontjes etc. waardoor makers zich zonder afleiding kunnen focussen op het maken van films. In aanwezigheid van vele creatieve vakgenoten en bijna 60.000 bezoekers zet aan tot vernieuwing en samenwerking.

De HKU heeft in 2004 ook al eens geprobeerd iets te doen. Daar zou initiatiefnemer Yorrick de Nooijer in eerste instantie ook in meeliften toen hij nog op de HKU opleiding zat. Maar dat is ter zijner tijd niet doorgegaan. Yorrick bezocht in dat jaar wel voor het eerst Oerol als bezoeker, net als het jaar daar na. In 2006 heeft hij voor het eerst voor Oerol media gewerkt, en in de jaren daarna besloten zelf iets op poten te zetten omdat dat mediaproject weer stopte. Hij heeft in 2008 informele gesprekken gehad met medewerkers van het Oerol Festival hoe toch een groot videokunst project mogelijk te maken op het festival, daarna heeft hij een concept ingezonden wat positief is gevallen bij de organisatie en heeft geleid tot het pilot project “OerolTube”. Samenwerking is erg belangrijk daarom heeft Yorrick bij het concreter worden van het project in 2009 (senior) regisseur Peter Franken en ervaren producer Saar van der Spek gevraagd om mee te werken. Zij hebben er mede voor gezorgd dat pilot van de OerolTube in 2009 een succes is geworden voor zowel de als de bezoekers als de makers.

Heb je van te voren al een idee van wat je wil vastleggen?
Het unieke aan ons project is dat wij niet kunnen zeggen wat er exact uit komt, dat is nou precies het experimentele van dit project. Maar het mooie is wel dat er wel altijd iets moois uit komt (zie de demofilms). Doordat we cross-over en multidisciplinair zijn, ontmoeten verschillende makers met verschillende sterke kanten elkaar en dat versterkt het vrije werk enorm. Ook guerrilla style schuiven er theatermakers of bezoekers aan om mee te werken aan de filmpjes. De ene keer maakt een team een animatiefilmpje, de andere keer een mini-drama in combinatie met de theatermakers op het eiland, dat is die unieke aanstekende en verassende werking. Er zullen ongetwijfeld veel maatschappelijke thema’s aangeboord worden door zon, zee, bos, duinen en mensen die je op Terschelling tegen komt.

Jullie zijn nu op zoek naar andere filmmakers. Hoe ziet samenwerking eruit?
OerolTube biedt artistieke vrijheid aan filmmakers met een autonome of auteursfilmachtige insteek, 10 dagen lang voor ca 25 makers! Het idee is dat makers uit verschillende disciplines (cameramensen, animatoren, instant muziek composers en verschillende soorten filmmakers/regisseurs etc.) dagelijks in teams onder begeleiding/coaching van de vaste crew binnen 1 dag een filmpje maken. Een animator kan namelijk een goede aanvulling zijn op een regisseur. En zo zijn er binnen de groep van 25 makers allerlei experimenten en samenwerkingsverbanden mogelijk. Dit levert steeds wisselende soorten en verassende films op, een interessante mix waar je maar naar blijft kijken, en voor ieder wat wils. De films vertonen we op een groot videoscherm op het centrale festival terrein. Doordat meerdere teams aan het werk zijn krijg je iedere dag een aantal nieuwe films, deze gecombineerd met films van de vorige dagen en toepasselijk bestaand werk vormen samen een carrousel van films die steeds weer doorlopend te bekijken is wanneer je maar zin hebt. In de avond als er dansmuziek is, mixed een VJ alle beelden van de dag aan elkaar op het ritme van de muziek. Dit vormt een ultieme afsluiter van de dag voor zowel makers als bezoeker.

Is het belangrijk dat je als filmmaker aan bepaalde eisen voldoet om aan te kunnen sluiten bij OerolTube?
Jazeker. We geven in eerste instantie heel Nederland de kans zich aan te melden via Cultuur-Ondernemen, met name jong talent. Om precies te zijn makers uit de autonome of auteurs -achtige hoek, maar ook aanvullende makers zoals animatoren, instant muziek composers, cameramensen en editors.

Daarna begint de selectie. We zoeken naar doorzetters met creatieve originele ideeën en een goede houding qua samenwerken. Dit klinkt heel standaard, maar het zal je verbazen hoe moeilijk dat toch is om die interessante “allrounders” te vinden. Leiding geven aan een klein team, maar aan de andere kant ook uitvoerend kunnen werken en goede ideeën blijven genereren kan toch blokkeren voor sommige makers. Makers die gewend zijn die ene droom na te jagen en zodra ze die niet kunnen verwekelijken gelijk blokkeren, dat is niet fijn voor hun zelf, de groep en uiteindelijk het publiek. Natuurlijk heeft iedereen wel zijn positieve en negatieve eigenschappen en zo is het aan ons als organisatie de truc om de meest vruchtbare balans te creëren, en door het proces van “maken” iedereen een beetje bij te schaven. Verder kijken we natuurlijk naar nog meer puntjes zoals bijvoorbeeld techniek, doorzettingsvermogen, man/vrouw verhouding, en originaliteit.

zaterdag 30 april 2011

Registratie van KCO Meets Patrick Watson

De Avro heeft een prachtige registratie gemaakt van het Koninginnenachtconcert gisteravond. Voor iedereen die er niet bij was, of voor degenen die nog willen nagenieten... klik op onderstaande afbeelding om doorgelinkt te worden naar de website van de Avro.

vrijdag 29 april 2011

en ook nog in de middag editie van NRC Handelsblad

Ook de middageditie van NRC besteedt aandacht aan KCO Meets Patrick Watson. Dit keer met vermelding van voordekunst, fijn!