dinsdag 12 juli 2011

‘Impossible Situations’ became possible.

In 2004 begon Bram de Wijs met Impossible Situations aan zijn soloalbum ‘Blah Blah Blah Yeah Yeah Yeah’. Het album kan worden gedownload op iTunes. Echter, de bevrediging van het hebben van een tastbaar album bleef uit. Het geld om dit te vervaardigen overigens ook. Door middel van crowd funding probeerde Bram toch zijn droom te verwezenlijken. Met succes.

Impossible Situations?
Ik ben al bijna zeven jaar bezig met dit album, want het moet steeds tussen studeren, werken en mijn ‘echte’ band Only Seven Left door. Ik ben er onwijs trots op, maar het is nu wel tijd dat het klaar is!

Hoe ben je op het idee gekomen om graphics te laten maken bij de liedjes?
Ik heb zelf digitale media gestudeerd aan de HKU en ik ken veel kunstenaars en ontwerpers wiens werk ik te gek vind. Ieder liedje heeft zijn eigen sfeer, dus het leek me mooi om dat in beeld te vangen, voor het cd-boekje.


Chuck Groenink
Ben je tevreden met de graphics?
Ja, er zijn echt prachtige dingen uitgekomen. Ik alle kunstenaars het liedje gestuurd maar niet precies uitgelegd waar het over ging, zodat ze hun eigen interpretatie konden geven. Ik vind ze allemaal heel mooi, maar sommige beelden drukken exáct het gevoel uit dat ik had toen ik het liedje schreef, erg knap!

Hoe ben je op het idee van crowd funding gekomen?
Omdat Impossible Situations echt een uit de hand gelopen hobbyproject is, was er geen geld van een label of een management. Maar er waren wel fans die de cd wilden hebben. Ik las over Amerikaanse crowdfunding sites zoals Kickstarter en dat vond ik zo tof: samen een project realiseren. Dus ging ik op zoek naar een Nederlandse variant.

Binnen 2 weken tijd heb je 84 donateurs geworven en de 100% behaald…Dat zat in de planning?
Nee absoluut niet! Ik heb natuurlijk niet om absurd veel geld gevraagd, dus ik dacht wel dat het ik het ging redden, maar niet dat het zo snel zou gaan.


Floor de Goede
Hoe heb jij het aangepakt?
Ik kan het succes niet precies verklaren, maar ik heb denk ik veel te danken aan het start-filmpje. Daarin leg ik zo grappig en duidelijk mogelijk uit waarom ik geld nodig heb, en geef ik ook toe dat het een beetje gênant is om erom te vragen.
Ik heb vanaf het begin benadrukt dat het een project van “ons samen” moest worden, en dat creëerde veel betrokkenheid.
Ook heb ik steeds iedereen gevraagd de boodschap te verspreiden op Twitter en Facebook, en dat is ook massaal gebeurd. De moeilijkheid was: wél regelmatig updaten en enthousiast zijn, maar niet constant spammen zodat iedereen er moe van wordt.Ik heb ook via mijn netwerk veel media benaderd, maar het meeste resultaat daarvan moet nog verschijnen. Mijn donateurs zijn vooral vrienden, familie en fans. Maar er komt ook geld uit onverwachte hoek: vrienden van vroeger, collega’s van kennissen, of wildvreemden. Hartverwarmend!


Door middel van tussentijdse filmpjes bedankte Bram voor zijn succes. Op deze manier liet hij niet alleen zijn dankbaarheid zien, hij betrok zijn donateurs ook direct en regelmatig bij de vorderingen.

Doneer en krijg…
Uiteraard de cd, voor een lagere prijs dan ie straks te koop is, en met handtekening. Daarnaast wilde ik dingen ‘weggeven’ die niet in geld uit te drukken zijn. Een concert via Skype, of met je naam in het cd-boekje. Voor de echte gulle gever wilde ik zelfs een liedje op maat schrijven en een huiskamerconcert komen doen.

Je album wordt gemaakt, op naar de volgende?
Jazeker, het is fantastisch dat ik dankzij Voordekunst dit project en dus deze levensfase kan afsluiten. Op naar het volgende avontuur.

Kijk je nu anders tegen crowd funding aan dan voorheen?
Ja, ik heb er enorm veel van geleerd. Ten eerste dat het dus werkt, dat was natuurlijk een gok. Ik zou nu heel graag een keer een groter project willen proberen te realiseren. En ten tweede: het is heel hard werken! De voorbereiding en de lancering, maar ook daarna ben je er eigenlijk dagelijks druk mee. Het allerbeste effect van deze actie is niet het geld, maar dat Impossible Situations na al die jaren ineens weer leeft onder een groter publiek!

Bart Hermsen

Heb je nog tips voor volgende crowd funders?
Goed voorbereiden, goed bedenken wat je wil, hoe je het gaat aanpakken en nadenken over de juiste toon. Proberen zoveel mogelijk mensen bij je project te betrekken, dus niet simpelweg alleen om geld vragen. Maak het persoonlijk, gebruik humor. Goede beloningen verzinnen, iets wat je niet gewoon kan kopen. En je donateurs uiteraard flink bedanken.


zondag 3 juli 2011

Kunstenaar zkt donateur

Dit weekend in het Algemeen Dagblad: Kunstenaar zkt geld, mooi artikel over voordekunst, met bijdragen van Bram de Wijs en Jorrit Spoelstra en Sven Prince over hun projecten op voordekunst.
Kunstenaar zkt donateur, Pam van der Veen, Algemeen Dagblad

Ik zal navragen of er nog een beter leesbare versie te krijgen is via het AD, maar voorlopig voldoen deze scans denk ik wel.