Morgen is de 'officiële' lancering van
voordekunst, het online platform waar kunstprojecten gefinancierd kunnen worden door een breed publiek. Ben jij ook
voordekunst? Kom dan langs! De vijf lopende projecten op
voordekunst zullen zich presenteren, er gaat een promotiefilmpje van Teddy Cherim en Kees van Nieuwkerk in première en we presenteren een animatie waarin haarfijn wordt uitgelegd wat
voordekunst nu precies is. Je kunt ook live een bijdrage doen aan een van de projecten op voordekunst.
Je bent van harte welkom vanaf 20.00 uur bij het Hirschgebouw aan het Leidseplein 23. Wees er wel op tijd bij, er mogen helaas maar een beperkt aantal mensen tegelijk naar binnen.
Lancering www.voordekunst.nl 4 november 2010
(toespraak Sylvia Dornseiffer)
Welkom!
Mijn naam is Sylvia Dornseiffer, directeur van het Amsterdams Fonds voor de Kunst, het enige stadsfonds van Nederland.
Een speciaal welkom aan de aanwezige kunstenaars en mecenassen bij de lancering van het crowdfunding platform www.voordekunst.nl
Welkom allen die met ons durven pionieren
De boodschap is na de trailer van filmduo Teddy Cherim en Kees van Nieuwkerk (bekend van hun filmdebuut Sterke Verhalen gefinancierd door family, friends, en fools) goed ingedaald , mag ik hopen.
Cultuurliefhebbers kunnen voortaan makkelijker hun betrokkenheid met kunst tonen door een gift, klein of groot te geven aan kunst op de site voordekunst.nl: een initiatief dat het AFK uitsluitend en alleen heeft kunnen realiseren door drijvende kracht Roy Cremers, stafmedewerker bij het AFK en met de financiële steun van de inmiddels weggestreepte regeling innovatie cultuuruitingen van het Ministerie van OCW.
Deze verstandige regeling had tot doel subsidie te geven aan vernieuwende activiteiten om zo het maatschappelijke draagvlak voor cultuuruitingen te verdiepen en te verbreden. Vorig jaar werd voordekunst.nl uit 86 voorstellen gekozen.
U ziet straks een zogenaamde beta-versie, een pilot. Het wordt dus alleen maar nog beter en effectiever. Tot eind 2011 hebben we de gelegenheid om het concept verder uit te werken en banden met partners, waaronder private fondsen, bedrijven, landelijke fondsen maar ook, en misschien wel juist andere gemeentelijke of Provinciale kunststichtingen aan te halen.
Het is de bedoeling dat de site vanaf 2012 zelfstandig (financieel gevoed door de partners) in de lucht blijft met veel verschillende projecten – klein en groot- waar de crowd / de massa aan kan geven. Om het plat te zeggen, met de pet rond op internet!
Over het concept en vooral hoe het werkt zal Roy Cremers straks meer vertellen.
Vandaag ging ook een andere site de lucht in en ik wil daar graag bij stil staan.
De site: Nederland schreeuwt om cultuur! als start van een landelijke protestactie tegen de bezuinigingen op cultuur.
U kunt dus Schreeuwen en Geven.
Over de aanstaande landelijke bezuinigingen wil ik hier kort zijn: ze zijn disproportioneel, contraproductief en rancuneus en zullen hun uitwerking op het gemeentelijk cultuurbeleid niet missen.
Daar zijn wij als AFK ons terdege van bewust en daar gaan wij ons op voorbereiden.
Effectiviteit, bereik, cultureel ondernemerschap en draagvlak zoeken en mobiliseren zijn belangrijke speerpunten die wij verder gaan inzetten en verdiepen, ook met minder subsidie. Maar wij zijn er allereerst om het mede mogelijk te maken dat kunst wordt gemaakt en wordt aangeboden en dat moet zoveel mogelijk blijven doorgaan. Daar gaan wij ons best voor doen.
Wij voelen ons daarin gesteund door een wethouder die het belang van kunst en cultuur omarmt en met haar collega’s van de G9 een vlammend protest heeft laat horen aan de nieuwe staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra.
Ik zei het eerder in mijn speech bij de uitreiking van de Amsterdamprijs op 26 augustus.
Amsterdam moet in deze tijden een stad van verzet willen zijn! Een Geuzenstad! En daar wil ik nu aan toevoegen met een knipoog naar ons nationaal historisch verleden. In Amsterdam begint de Victorie met voordekunst.nl! (sorry Alkmaar!)
Behalve dat enkele stadsdelen al meer dan interesse voor een partnership hebben getoond is er vooral belangstelling vanuit de steden buiten de Randstad.
Crowd funding zal in de toekomst alleen maar belangrijker worden als onderdeel van de kunstfinanciering en we kijken dan natuurlijk naar de wijze waarop dit in de Verenigde Staten gebeurt bv. door de organisatie ‘Americans for the Arts’; de belangrijkste Amerikaanse belangenorganisatie voor kunst. Ook de mecenascultuur zal een grotere rol moeten spelen.
Ergens daar op het snijvlak van het Amerikaanse en het Europese model, van overheidssteun en publieke vrijgevigheid, tekenen zich de contouren af van een nieuw kunst-en cultuurbeleid in Nederland.
Laten we van elkaar afkijken, van elkaar leren bv. van het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Concertgebouw, de Van den Ende Foundation, maar ook van een betrekkelijk nieuw initiatief als de Sculpturale Art -Zuid en elkaar versterken, zodat we niet in een politiek debat worden weggezet als een autistisch opererende sector die ‘het kraantje van de markt niet lijkt te vinden.’ Quote Arend Jan Boekestijn.
In dit verband heb ik een mooie quote op www.voordekunst,nl ontdekt:
“Toen Churchill ten tijde van WO2 werd gevraagd te bezuinigen op de kunst vanwege de huizenhoge oorlogsuitgaven, was zijn antwoord: 'Maar waar vechten wij dan nog voor?'
Maar voor de duidelijkheid:
Het is onmogelijk om de 200 miljoen euro bezuinigingen op kunstsubsidies alleen op te vangen met donaties van particulieren.
Voor de kunst.nl is daarom niet bedoeld als een antwoord op bezuinigingen; het is een logische stap in de ontwikkeling in het denken over kunstfinanciering en cultureel ondernemerschap binnen het Amsterdams Fonds voor de Kunst.
Wij willen graag laten zien en faciliteren dat giften aan kunst samen kunnen gaan met een betrokken overheid. Het leuke en aantrekkelijke van voordekunst.nl is nu dat relatief kleine (realiseerbare) kunstprojecten van individuele kunstenaars en initiatieven gematched kunnen worden met geld van individuen, fondsen en bedrijven.
www.voordekunst.nl moet u eigenlijk zien als een vriendenvereniging die zich niet verbindt aan één specifiek doel of culturele instelling, maar die mecenassen met een kleine en een grote beurs iedere keer weer in staat stelt om hun enthousiasme en betrokkenheid met kunst te tonen door bij te dragen. U doet dat niet anoniem, maar komt uit de kast en vertelt net zoals het AFK dat op de site doet, waarom u geld geeft aan een bijvoorbeeld de realisatie van de openingsceremonie van museumnacht 2010 met Analog Beamer; een audio-visueel optreden in de lichthal van het Tropenmuseum door Meeus van Dis & Mike Kievits (Aardvarck). Inmiddels voor ruim 90% gefinancierd. Er is nog een dag te gaan, dus uw bijdrage is welkom want een goed voorbeeld doet immers goed volgen?
Dat kan kort en bijdehand.:
Reinout Hulskamp zegt: Ik geloof in analoog !
Of uitgebreid en wervend:
Radna zegt: Meeus zijn werk voor Trouw en Viral Radio heb ik altijd gewaardeerd, en ik zou hem nu graag dit project willen zien maken voor het Tropenmuseum, wat weer een nieuwe fase is in de grotere ontwikkeling van Analog Beamer / het maken van nieuwe toepassingen voor analoge technieken. Ik heb wat tests gezien, en het beloofd heel mooi te worden.
De kunstenaars die met hun projecten op de site staan, gaan zelf actief op zoek naar gevers en proberen ze te verleiden en bepalen ook zelf wat de gevers daar voor terugkrijgen. In ieder geval altijd een bedankje.
Hoe dat verleiden gaat kunt u straks zien op de filmpjes op de site.
Nog een laatste woord over de bezuinigingen:
We gaan alles inzetten om het belang van kunst en cultuur te verdedigen. We gebruiken culturele argumenten, sociale argumenten, economische argumenten, we halen de miljarden subsidies aan de voetbal-elite erbij, maar goede kunst wordt bovenal gemaakt, gewoon uit nutteloze noodzaak.
Mensen doen niet aan cultuur of geven niet aan cultuur om een stad economisch te steunen, maar geven voor zichzelf, hun naasten en geliefden, omdat ze iets krijgen als ze naar kunst kijken of luisteren, iets immaterieels en dat graag willen delen. Die ‘symbolische‘ waarde van kunst overstijgt de materiële waarde. En die symbolische waarde moet worden verdedigd. Dat doen de kunstenaars van de projecten die gepitched zijn op www.voordekunst.nl op een aanstekelijk en eigen manier. Overtuigend, enthousiast, gedreven. Met passie!
Zoals kunstenaars dat alleen kunnen doen.
Ik sluit daarom graag af met de laatste strofen uit het gedicht.
UIT NUTTELOZE NOODZAAK van Dichter des Vaderlands Ramsey Nasr:
…ik was van plan een heldenstuk te schrijven
over het belang van kunst
haar grote nut
maar mijn blad zweeg indrukwekkend
en alle muzen weken
de waarheid is
zij heeft geen nut
kunst is maar een bijproduct
zij is niet nodig om te kunnen
eten, neuken, ademen
maar één ding kan ze
zij kan vechten waar ik vlucht
zij kan, met haar ene giftand
zij het voor een kort moment
mij redden van de eeuwigheid
en dit verlammend gat verlammen
bij een vijand zonder handvat
helpt alleen het nutteloze
dan helpt kerven in een bot
stieren schetsen in een grot
dan helpt de nachtwacht
en het zingen bij een dode
uit nutteloze noodzaak
schiep kunst de mens
en als ik verstijf op mijn savanne
van bedreigend vrije tijd
als ik mijzelf vervloek
om dit uitzicht zonder eind
als mijn kop breekt van het licht
dan huil ik niet, dan schreeuw ik niet
ik hang mijzelf niet op
maar pak een pen
en schrijf u dit gedicht